Op 21-jarige leeftijd begint Cornelis Bruynzeel met werken bij het ambachtelijke timmerbedrijf van zijn vader. Eén ding weet hij zeker: hij wil het helemaal anders gaan doen. Hij ziet dat door mechanisatie steeds meer producten in kortere tijd gemaakt kunnen worden. Zijn wens? Fabrikant worden van betaalbare producten voor zoveel mogelijk mensen. Na jaren weet hij zijn vader te overtuigen en opent in 1897 Stoomtimmerfabriek De Arend. Hier maakt de familie Bruynzeel deuren, vloeren, trappen en kozijnen. 


Geïnspireerd door bedrijven als Ford is het Cornelis’ droom om uiteindelijk één product te ontwerpen dat betaalbaar is voor veel mensen én gemakkelijk is in gebruik. In de jaren ’20 ziet hij een markt ontstaan voor keukens. 


Onze
historie

Piet Zwart

Niet lang daarna ontmoet hij kunstenaar Piet Zwart. Na veel experimenteren, start Piet in 1935 samen met technici met het opmeten en analyseren van bestaande keukens. De keuken was destijds erg onhandig ingericht en zorgde ervoor dat het werken in de keuken zwaar was. Piet concludeert dat de keuken zo ingericht moet worden dat men ‘arbeid zonder overbodige inspanning kan verrichten’. Samen met Cornelis Bruynzeel gaat hij aan de slag met het ontwerp van een keuken waar met veel gemak en plezier iedere dag in gewerkt kan worden en welke betaalbaar is (machinale serieproductie is dus een voorwaarde).  


De eerste Bruynzeel keuken kwam in 1937 tot stand en werd vanwege de uitstraling en functionaliteit een van de meest geavanceerde keukens in het Europa van de jaren ’30. 

Niet lang daarna ontmoet hij kunstenaar Piet Zwart. Na veel experimenteren, start Piet in 1935 samen met technici met het opmeten en analyseren van bestaande keukens. De keuken was destijds erg onhandig ingericht en zorgde ervoor dat het werken in de keuken zwaar was. Piet concludeert dat de keuken zo ingericht moet worden dat men ‘arbeid zonder overbodige inspanning kan verrichten’. Samen met Cornelis Bruynzeel gaat hij aan de slag met het ontwerp van een keuken waar met veel gemak en plezier iedere dag in gewerkt kan worden en welke betaalbaar is (machinale serieproductie is dus een voorwaarde).  


De eerste Bruynzeel keuken kwam in 1937 tot stand en werd vanwege de uitstraling en functionaliteit een van de meest geavanceerde keukens in het Europa van de jaren ’30. 

Piet Zwart